Românii nu mai au încredere în bănci: câți preferă să-și țină banii ”la saltea”

de: Alexandru Puiu
08 06. 2022

Românii au din ce în ce mai puține motive să-și țină banii în băncile din România, mai ales când vine vorba de valută. Dobânzile nu acoperă inflația la depozitele în lei, iar la valută, dacă ai în vedere comisioanele, poți percepe sistemul ca oferind o dobândă negativă. Rămâi cu mai puțini bani decât ai băgat, după un an.

În contextul actual, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că tot mai mulți români se văd nevoiți să-și țină economiile la saltea. Afinitatea pentru cash a crescut în ultimii ani, iar o analiză realizată de Reveal Marketing Research insistă pe faptul că nu mai puțin de 28% dintre români evită băncile când vine vorba de păstrarea banilor economisiți.

Românii și economiile, care sunt șansele

Aproximativ 28% dintre românii își țin banii la saltea, în timp ce o treime nu reușește deloc să economisească, iar două treimi întâmpină dificultăți în a pune banii de-o partea pentru zile negre. Aproximativ jumătate dintre cei chestionați intenționează să limiteze din ce în ce mai mult utilizare banilor cash în viața de zi cu zi.

În prezent, conform studiului citat, o treime dintre români nu reuşeşte să economisească bani, cu precădere persoanele între 45 şi 55 de ani (41%) şi cele cu venituri mici (38%). De asemenea, o altă treime dintre respondenţi consideră că vor economisi mai puţin decât până în prezent, fiind puşi în situaţia de a acorda o atenţie sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuşi să pună bani de-o parte. Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%), notează sursa citată.

Ca o schimbare de atitudine față de anii trecuți, în 2022, tinerii români cu vârsta între 18 și 24 de ani au devenit mai responsabili față de gestionarea finanțelor personale. Nu mai puțin de 14% dintre ei vor economisi mai mult pe viitor, comparativ cu totalul eșantionului de 8%. În privința soluției de economisire, aproximativ 54% (18 – 35 de ani) și 59% (peste 55 de ani) preferă să economisească ținându-și banii în bancă. 

„Dacă pentru persoanele de peste 55 ani, proporţia celor care preferă să economisească păstrându-şi banii la bancă rămâne similară cu cea de anul trecut, în cazul tinerilor de până în 35 ani percepţia s-a modificat semnificativ. În 2022 se evidenţiază o creştere de 21 de procente (de la 33% la 54%) în ceea ce priveşte preferinţa tinerilor de a opta pentru depunerea economiilor într-un cont bancar”, se menţionează în studiul Reveal Marketing Research.